Categories
Animasi Anime Anugerah Artikel Blog Filem Komik Lifestyle Manga Media Permainan Kanak-Kanak Permainan Video

Zaman Agung Kolektor Komik: Bahagian 2

Sesudah tamat persekolahan, maka pengajian saya di universiti sama sekali tidak membantutkan semangat serta nyalarasa untuk terus mengumpul lebih banyak komik lagi.

Jika tahun-tahun awal saya sebagai kolektor komik amatur yakni pada dekad 90an banyak dihabiskan sebagai satu tempoh eksplorasi dan ekperimentasi dengan titik sejarah besar seperti era kebangkitan The Image Comics Boys pasca kejayaan Spider-Man #1 (1990) dan X-Men #1 (1991) termasuk kejutan luar biasa lain seperti The Death of Superman dengan segala macam gimik-gimik hebat lain seperti variant cover yang meletup-letup, permulaan tahun 2000 turut membawa kembara komik saya ke satu era serba baharu.

Pada fasa ini, saya boleh mula mengiktiraf diri sendiri sebagai seorang kolektor komik profesional di atas berkat kajian dan rujukan berterusan menerusi internet dan sudah tentunya majalah Wizard pada ketika itu.

Lebih menarik, saya juga mula menghargai penulis komik sama rata dan sama rasa sepertimana pelukisnya sebelum ini.

Nama-nama legenda seperti Alan Moore, Frank Miller, Neil Gaiman, Grant Morrison, Mark Millar, Jeph Loeb, Geoff Johns dan ramai lagi sudah tersenarai dalam radar koleksi kotak komik saya saban minggu. Mereka inilah yang menghasilkan judul-judul komik hebat seperti Watchmen, The Dark Knight Returns, Sandman, The Kingsman, Kick-Ass dan Civil War.

Categories
Artikel Blog Filem Komik Lifestyle Manga Permainan Kanak-Kanak Permainan Video Review

Zaman Agung Kolektor Komik: Bahagian 1

Jika ditanya berapa banyak jumlah keseluruhan koleksi komik yang ada dalam senarai simpanan, sudah pasti saya tidak dapat jawab dengan serta merta.

Apatah lagi untuk kesemua yang masih disimpan atau telah terjual.

Tetapi jika ditanya bila pertama kali saya mengumpul komik secara rasmi, saya boleh jawab dengan mudah. Segalanya secara tidak sengaja kerana minat saya sejak dari kecil yang suka menyinggah ke kedai sambil membelek majalah. Selagi tidak kena sound dengan owner kedai, selagi itu saya akan melekat lebih lama. Dulu ada satu kedai serbaguna yang menjual perkakasan sekolah, buku dan juga majalah termasuk komik berdekatan dengan kawasan taman perumahan tempat saya tinggal. Kalau tidak silap saya, nama kedai itu adalah Eco Enterprise.

Di kedai inilah bermulanya kecintaan saya secara tidak rasmi mengagumi komik buatan Amerika Syarikat seperti Marvel dan DC Comics. Antara yang terpaling awal pernah saya kumpul sudah tentunya komik Transformers yang diterbitkan pada penghujung tahun 1980an. Kemudian apabila kegilaan kad komik X-Men mula menular di sekolah, ada sebuah kedai komik di SS13 Subang Jaya bernama DCM mula menjadi tapak persinggahan tetap hampir saban hari. Walaupun keghairahan membeli dan mengumpul komik itu tidak lama tetapi kedai komik inilah saya diperkenalkan kepada dunia komik Amerika Syarikat yang jauh lebih luas pada tahun 1991.

1992 adalah zaman kemuncak saya sebagai kolektor di mana saya sudah tidak hirau lagi makan di kantin sekolah sewaktu masa rehat kerana lebih ghairah melaburkan wang saku diberikan orang tua untuk ke The Mind Shop dan kemudiannya Comics Corner yang terletak di SS15 Subang Jaya. Inilah tahun-tahun emas saya menggilai komik sampai tamat sekolah menengah yang mana kebetulah pula pada tahun-tahun sama Majalah Ujang menjadi satu fenomena luar biasa.

 

Categories
Animasi Anime Antologi Anugerah Artikel Blog Filem Komik Konten Strim Lifestyle Manga Media Novel Permainan Kanak-Kanak Permainan Video Podcast Review Televisyen Terkini

Tauke Dan Tokan Terlampau!

Satu masa dulu, kita hanya perlu menantikan kehadiran San Diego Comic Convention (SDCC) sahaja untuk bermacam pengumuman eksklusif dan pelbagai pelancaran treler baharu.

Hari ini dengan dunia yang semakin rancak berubah dengan kehendak dan kemahuan zaman, SDCC sudah beranak pinak denga saudara-mara dan keluarga besar lain seperti D23, DC Fandome dan lain-lain. Yang untung sudah tentunya tauke dan tokan besar pemilik syarikat konglomerat besar seperti Disney, Warner Bros. dan Netflix. Kita pun rasa serba salah sebab asalnya kitalah juga yang tamak mahukan lebih itu dan ini.

Sebagai seorang peminat yang sudah lama berada dalam situasi tersebut, saya juga turut tersepit lalu terhimpit. Tersepit kerana sampai sekarang belum ada kesempatan hendak ke mana-mana konvensyen komik bukan kata yang di San Diego, yang di Singapura (SCC) saya belum sempat jejak lagi. Terhimpit kerana perasaan itu semakin lama semakin bercampur baur dek kerana saudara-mara dan keluarga besar SDCC tadi membuatkan saya kurang senang dengan diri sendiri sebenarnya.

SDCC pernah jadi one-stop centre untuk semua yang saya mahukan.

Tetapi bila sudah jadi begini, apakah kita terpaksa berbelanja lebih besar dan pecahkan diri dengan teknik duplikasi replikasi ala Shadow Clone untuk rasa puas hati 100%?

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Thor. Love. Tiada Thunder.

Memang saya akui betapa ‘serius’ dan fanatik sungguh kumpulan ini kerana begitu komited mengikuti setiap butir perjalanan MCU sejak sedari awal lagi. Tetapi secara logiknya kalau mereka benar-benar matang, berpengalaman dan waras; rasanya tidak perlulah meroyan sedemikian rupa.

Esok lusa Disney+ mesti strim dan siarkan juga rasanya. Kalau setakat mahu tunjuk handal dan hebat kononnya dialah yang paling pertama, paling fanboy/fangirl di kalangan kawan-kawan elok juga semak kod etika dan prinsip diri anda sebagai peminat sejati. Kerana sesungguhnya sejati itu bukanlah tentang awal atau akhirnya hadir ke pawagam. Bukan juga agresif atau proaktifnya memprotes atas sebab apa sekalipun. Bagi saya secara peribadi kita hanya perlu bertenang kerana biarlah atas alasan apapun ia tidak lepas tayangan di sini.

Kerana bila bertenang, semangat anda dan anda akan terlihat sendiri tanpa perlu dtunjuk-tunjuk. Serulah semangat dari luar ke dalam, bukan selalunya perlu dari dalam ke luar. Nyalarasa kita perlu bertuankan pengalaman dan kematangan. Bukan membuka pekung secara terang-terangan.

Categories
Artikel

#SDCC Kita Semakin Dimanjakan Sampai Sebegitu Sekali!

Dengan San Diego Comic Con International 2012 (SDCC) yang tamat pada hari ini, maka tertunailah hajat kita semua untuk kembali merayakan hari raya yang mulia untuk semua peminat-peminat komik di mana jua berada.

Walaupun saya yakin tidak semua bertuah boleh berada di sana secara live tetapi debaran dan denyut (degup?) jantung serta semangatnya tetap dapat dirasai sampai sini. Bayangkanlah dua tahun tergendala dan tersidai sebegitu sahaja lalu tersadai di rumah masing-masing tanpa sebarang nikmat berita-berita besar SDCC, tentu sekali mendatangkan gusar.

Empat hari berlangsungnya SDCC, saya percaya kita sudah dapat lebih daripada apa yang kita mahukan.

Siapa yang masih tidak puas hati atau marah-marah itu, please get some help.

Bersyukurlah apa yang ada.

Dibuatnya lockdown lagi kau nak cakap apa lagi?

 

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Steven Spielberg Arah Filem Baharu FANTASTIC FOUR: On Tak On?

Ya, ada khabar angin bertiup kencang bahawa pengarah legendaris E.T, Jaws, Jurassic Park dan Indiana Jones itu dilaporkan akan menjadi teraju utama untuk filem baharu Fantastic Four.

Ya, ada pengesahan rasmi bahawa Presiden Marvel Studios, Kevin Feige telah berjumpa beliau sejak dulu lagi untuk terlibat dalam mana-mana projek dan produksi rumah penerbitan komik terbesar dunia itu,

Ya, ada kebarangkalian semua ini boleh menjadi kenyataan selepas kemunculan John Krasinski, Sir Patrick Stewart, Chralize Theron, Angelina Jolie, Christian Bale, Russel Crowe dan beberapa bintang-bintang besar lain sejak kebelakanhan ini ke dalam Semesta Sinematik Marvel (MCU) termasuklah Sam Raimi yang kembali dipujuk setelah merajuk bertahun lamanya.

Persoalannya:

Steven Spielberg ok ke tu? Kejap dia macam on. Kejap dia macam tak on.

Korang on tak on?

Categories
Artikel Komik Permainan Kanak-Kanak Terkini

Raja Dewa Salesman Komik dan Mainan, Todd McFarlane buat hal lagi!

Bila sebut saja nama Todd McFarlane, ramai peminat komik tegar seluruh dunia kenal kekuatan dan portfolio superpower beliau.

Pencipta, penulis dan pelukis komik Spawn.

Pengasas dan pemilik rasmi McFarlane Toys.

Pencetus dunia niaga licik lagi luar biasa.

Terkini, McFarlane Toys telah mendedahkan sebuah video YouTube untuk gelombang pertama barisan baharu permainan DC Super Powers yang pernah popular pada tahun 80an.

Memetik kata-kata beliau dalam video tersebut:

“Let’s talk about all of us geeks from the 80s. Guess what’s coming back. Super Power toys and vehicles. Exclusively at Walmart. That’s where you can get them. Go to your Walmart store this summer and you’re going to be able to get them.”

Asal keluaranya oleh Kenner, Super Powers Collection mula-mula dilancarkan pada dekad 80an sebagai barisan figura aksi DC Comics. Begitu bijak sekali beliau melaksanakan strategi pemasarannya untuk peminat sampaikan ramai yang tidak mahu beli terus jadi nak beli gara-gara sasaran produk yang tepat!

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Teori Konspirasi di Sebalik Filem THOR: LOVE AND THUNDER!

Maka dengan itu, Thor: Love and Thunder secara rasmi akan menjadi filem pertama dalam sejarah Semesta Sinematik Marvel (MCU) yang tidak akan ditayangkan untuk mana-mana pawagam di Malaysia.

Mungkin ramai ada bertanggapan dan teori konspirasi tersendiri. Di antara yang paling popular adalah:

  1. Unsur-unsur LGBTQ yang semakin lama semakin berani dan jelas keras dipersembahkan Hollywood.
  2. Dendam kesumat dan krisis berterusan antara Disney dan Lembaga Penapisan Filem  (LPF) sejak sebelum isu Lightyear dan Beauty and Beast lagi.
  3. Watak Gorr The God Butcher yang sangat sensitif lagi berisiko besar kerana ada dialog-dialog merencam pemahaman umum umat Islam.
  4. Babak bogel Thor yang di-pixelated dalam treler filem rasmi dan tidak ditapis dalam filem sebenar.
  5. Tidak ada kena mengena langsung dengan ancaman momentum atau prestasi pasaran luar biasa filem Mat Kilau kala ini.

.. dan banyaklah lagi teori-teori netizen lain.

Oleh itu hendak dipendekkan cerita, terimalah hakikat ini dan move on dengan kehidupan anda semua seperti biasa.

Jangan pula ditanya adakah ia akan keluar kelak menerusi saluran strim Disney+ Hotstar atau tidak. Saya bukan konspirasi teoris. Saya bukan pekerja Disney+ Hotstar. Saya bukan vlogger atau TikToker atau YouTuber murahan yang suka memandai-mandai. Apatah lagi saya bukan Abang Perisik Upahan anda nak kena buat semua kerja itu.

Ok?

Categories
Artikel

Ada Sesiapa Rindukan Jar Jar Binks?

Jar Jar Binks dianggap oleh ramai peminat sebagai satu watak paling lemah dalam francais Star Wars.

Kendatipun begitu (cuba buka kamus kalau mahu tahu apa makna ‘kendatipun’. Saja pakai supaya sedap baca!), Ayahanda George Lucas menafikan kenyataan di atas dan menganggap mahkluk Gungan dari Planet Naboo itu sebagai watak kegemarannya dalam sejarah prekuel Star Wars sejak dihidupkan semula lebih 2o tahun dulu.

Perjalanan hidupnya daripa seekor marhaen biasa ke komander perang dan akhirnya dilantik menjadi senator jangan sesekali kita pandang enteng sebelah mata.

Malah Tuan Direktor Taika Waititi (Thor: Love and Thunder, Flash Gordon, Incal) yang bakal mengarahkan filem baharu Star Wars akan datang selepas kejayaan The Mandalorian turut pernah mendedahkan minat untuk mengembalikan Jar Jar Binks.

Bagaimana dengan anda? On ke tak on nak tengok comeback Jar Jar Binks nanti?

Lakaran konsep awal untuk Jar Jar Binks (circa 1996)

 

Categories
Artikel

Warner Bros. Discovery/DC Films Simpan Gimik Besar untuk SDCC 2022!

Kurang sebulan daripada sekarang, San Diego Comic Con (SDCC) akan muncul kembali secara fizikal untuk memenuhi nafsu serakah peminat komik seluruh dunia.

Dalam pada itu, ada banyak desas-desus yang kedengaran dengan beebrapa kejutan besar bakal berlaku di sana.

Antara yang paling sensasi adalah bagaimana Warner Bros. Disovery/DC Films bakal mempersembahkan segala macam judul komik, filem dan projek mereka kelak. Laporan ada menyebut pihak pengurusan studio sudah menyiapkan gimik khas untuk tujuan tersebut dengan Black Adam, Shazam! Fury of the Gods, The Flash, Aquaman and the Lost Kingdom, The Sandman dan House of Dragons sebagai tarikan utama. Ini belum termasuk lagi kejutan rahsia yang masih belum didedahkan dan dirahsiakan seperti sekuel JokerFolie à Deux.

Warner Bros. Discovery adalah konglomerat media serta pemilik divisyen-divisyen syarikat seperti DC Comics, DC Entertainment, HBO Max, Cinemax, CW, Cartoon Network, Adult Swim dan banyak lagi.

Manakala itu, Marvel Studios yang sudah tiga tahun ‘merajuk’ dan menyisihkan diri dari SDCC disahkan kembali untuk tahun ini. Perkara ini disahkan sendiri oleh Kevin Feige selaku Presiden Marvel Studios dan Penerbit Semesta Sinematik Marvel (MCU).

Apakah kita bakal menyaksikan satu saingan luar biasa di antara dua powerhouse komik dunia ini dalam mengembalikan zaman kegemilangan konvensyen komik satu ketika dulu?

San Diego Comic-Con 2022 bakal berlangsung pada 21 sehingga 24 Julai, 2022.

Merchandise bag edisi khas dengan hasil ilustrasi oleh Jim Lee yang bakal diedarkan secara percuma semasa SDCC ’22.