Categories
Animasi Anime Antologi Anugerah Artikel Blog Filem Komik Konten Strim Lifestyle Manga Media Novel Permainan Kanak-Kanak Permainan Video Podcast Review Televisyen Terkini

Tauke Dan Tokan Terlampau!

Satu masa dulu, kita hanya perlu menantikan kehadiran San Diego Comic Convention (SDCC) sahaja untuk bermacam pengumuman eksklusif dan pelbagai pelancaran treler baharu.

Hari ini dengan dunia yang semakin rancak berubah dengan kehendak dan kemahuan zaman, SDCC sudah beranak pinak denga saudara-mara dan keluarga besar lain seperti D23, DC Fandome dan lain-lain. Yang untung sudah tentunya tauke dan tokan besar pemilik syarikat konglomerat besar seperti Disney, Warner Bros. dan Netflix. Kita pun rasa serba salah sebab asalnya kitalah juga yang tamak mahukan lebih itu dan ini.

Sebagai seorang peminat yang sudah lama berada dalam situasi tersebut, saya juga turut tersepit lalu terhimpit. Tersepit kerana sampai sekarang belum ada kesempatan hendak ke mana-mana konvensyen komik bukan kata yang di San Diego, yang di Singapura (SCC) saya belum sempat jejak lagi. Terhimpit kerana perasaan itu semakin lama semakin bercampur baur dek kerana saudara-mara dan keluarga besar SDCC tadi membuatkan saya kurang senang dengan diri sendiri sebenarnya.

SDCC pernah jadi one-stop centre untuk semua yang saya mahukan.

Tetapi bila sudah jadi begini, apakah kita terpaksa berbelanja lebih besar dan pecahkan diri dengan teknik duplikasi replikasi ala Shadow Clone untuk rasa puas hati 100%?

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Thor. Love. Tiada Thunder.

Memang saya akui betapa ‘serius’ dan fanatik sungguh kumpulan ini kerana begitu komited mengikuti setiap butir perjalanan MCU sejak sedari awal lagi. Tetapi secara logiknya kalau mereka benar-benar matang, berpengalaman dan waras; rasanya tidak perlulah meroyan sedemikian rupa.

Esok lusa Disney+ mesti strim dan siarkan juga rasanya. Kalau setakat mahu tunjuk handal dan hebat kononnya dialah yang paling pertama, paling fanboy/fangirl di kalangan kawan-kawan elok juga semak kod etika dan prinsip diri anda sebagai peminat sejati. Kerana sesungguhnya sejati itu bukanlah tentang awal atau akhirnya hadir ke pawagam. Bukan juga agresif atau proaktifnya memprotes atas sebab apa sekalipun. Bagi saya secara peribadi kita hanya perlu bertenang kerana biarlah atas alasan apapun ia tidak lepas tayangan di sini.

Kerana bila bertenang, semangat anda dan anda akan terlihat sendiri tanpa perlu dtunjuk-tunjuk. Serulah semangat dari luar ke dalam, bukan selalunya perlu dari dalam ke luar. Nyalarasa kita perlu bertuankan pengalaman dan kematangan. Bukan membuka pekung secara terang-terangan.

Categories
Komik Terkini

#SDCC2022 Spawn/Batman Bakal Bergabung Lagi Hujung Tahun Ini!

Ini ada berita baik untuk semua peminat komik di mana jua berada.

Spawn/Batman rasmi akan kembali beraksi bersama sejak pertama kali bertemu 28 tahun lalu. Pengumuman ini dibuat oleh Todd McFarlane sendiri menerusi satu pengumuman khas di San Diego Comic Convention (SDCC) dengan pelukis komik popular kegemaran ramai, Greg Capullo juga turut kembali sebagai ilustrator utama.

Komik 48 halaman berformat ‘one-shot’ tersebut bakal diterbitkan pada 13 Disember, 2022.

Kali terakhir kedua-dua adiwira yang berasal dari DC Comic dan Image Comics ini bertemu adalah pada tahun 1994 dengan komik ditulis oleh Frank Miller (Dark Knight Returns, 300) dan Todd McFarlane sendiri.

Categories
Filem Komik Terkini

Jim Lee Kata SnyderVerse Sudah Tiada Dalam Perancangan DC Comics!

Ketua Pegawai Kreatif DC Comics, Jim Lee berkata tiada lagi perancangan untuk melanjutkan hayat SnyderVerse.

Walaupun ada segelintir peminat masih mahu melihat perkara tersebut menjadi realiti, namun berdasarkan kepada struktur dan pelan perancangan yang disusun oleh pihak Warner Bros. dan DC Comics sendiri tidak mungkin menjadi kenyataan.

Ia rasmi diumumkan hari ini dalam satu sesi panel di San Diego Comic Con 2022 (SDCC) walaupun masih ada khabar angin bertiup kencang dengan kehadiran Henry Cavill kembali sebagai Superman di sana!

Categories
Filem Komik Terkini

Peminat Bengang Filem X-MEN akan ditukar namanya menjadi THE MUTANTS!

Ada khabar angin mengatakan nama X-Men akan diubah ke The Mutants untuk Semesta Sinematik Marvel (MCU).

Ini bukan satu cerita baru kerana sudah mula tular sejak awal tahu lalu sekaligus kembali menyemarakkan rasa gelisah dan resah ramai peminat. Tidak kurang juga yang marah berasa amarah. Namun begitu, harus diingat bahawa Stan Lee  jugapernah muncul dengan nama tersebut semasa mula mencipta X-Men satu ketuka dulu sebelum ditolak oleh pihak penerbitan.

Sama ada sahih atau tidak, berkemungkinan San Diego Comic Con (SDCC) yang sedang berlangsung sekarang ada jawapannya jika pihak Marvel Studios memilih untuk mententeramkan kekalutan yang melanda dari terus porak peranda!

Categories
Terkini

#TERKINI 20 Julai, 2022 (Selasa)

Sebenarnya tak faham apa masalah Zack Snyder sampai quote Mussolini. #ReleaseTheSnyderCut dah dapat tapi tetap ada cerita tak best.

“If I advance; follow me. If I retreat; kill me. If I die; avenge me! It is better to live one day as a lion than one-hundred years as a sheep!”


THE MARVELS dikhabarkan akan jadi filem muzikal dengan Brie Larson bakal mendendangkan barang satu dua lagu. Siap satu babak tu ada sebuah planet penghuninya hanya boleh berkomunikasi dengan lagu dan muzik. Menarik sebab sebelum ni pun memang dia start karier sebagai penyanyi!


Fans komplen Phase 4 @MarvelStudios dah kurang sengat. @Russo_Brothers balas simple je: “They’re being experimental and looking for new forms of expression to keep audiences excited and surprised.”

Sabar. Takkan semua nak sama dan selamat je. Sekali sekala kena ambil risiko!


Tayangan khas SPIDER-MAN: NO WAY HOME – THE MORE FUN STUFF VERSION memang jelas satu taktik @SonyPictures dan @MarvelStudios untuk kaut duit lagi. Babak bonus 15 minit lebih yang sepatutnya ada dalam Blu-Ray disimpan untuk tunjuk di pawagam. Apa pun, korang mesti layan juga kan?

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Steven Spielberg Arah Filem Baharu FANTASTIC FOUR: On Tak On?

Ya, ada khabar angin bertiup kencang bahawa pengarah legendaris E.T, Jaws, Jurassic Park dan Indiana Jones itu dilaporkan akan menjadi teraju utama untuk filem baharu Fantastic Four.

Ya, ada pengesahan rasmi bahawa Presiden Marvel Studios, Kevin Feige telah berjumpa beliau sejak dulu lagi untuk terlibat dalam mana-mana projek dan produksi rumah penerbitan komik terbesar dunia itu,

Ya, ada kebarangkalian semua ini boleh menjadi kenyataan selepas kemunculan John Krasinski, Sir Patrick Stewart, Chralize Theron, Angelina Jolie, Christian Bale, Russel Crowe dan beberapa bintang-bintang besar lain sejak kebelakanhan ini ke dalam Semesta Sinematik Marvel (MCU) termasuklah Sam Raimi yang kembali dipujuk setelah merajuk bertahun lamanya.

Persoalannya:

Steven Spielberg ok ke tu? Kejap dia macam on. Kejap dia macam tak on.

Korang on tak on?

Categories
Artikel Komik Permainan Kanak-Kanak Terkini

Raja Dewa Salesman Komik dan Mainan, Todd McFarlane buat hal lagi!

Bila sebut saja nama Todd McFarlane, ramai peminat komik tegar seluruh dunia kenal kekuatan dan portfolio superpower beliau.

Pencipta, penulis dan pelukis komik Spawn.

Pengasas dan pemilik rasmi McFarlane Toys.

Pencetus dunia niaga licik lagi luar biasa.

Terkini, McFarlane Toys telah mendedahkan sebuah video YouTube untuk gelombang pertama barisan baharu permainan DC Super Powers yang pernah popular pada tahun 80an.

Memetik kata-kata beliau dalam video tersebut:

“Let’s talk about all of us geeks from the 80s. Guess what’s coming back. Super Power toys and vehicles. Exclusively at Walmart. That’s where you can get them. Go to your Walmart store this summer and you’re going to be able to get them.”

Asal keluaranya oleh Kenner, Super Powers Collection mula-mula dilancarkan pada dekad 80an sebagai barisan figura aksi DC Comics. Begitu bijak sekali beliau melaksanakan strategi pemasarannya untuk peminat sampaikan ramai yang tidak mahu beli terus jadi nak beli gara-gara sasaran produk yang tepat!

Categories
Artikel Filem Komik Terkini

Teori Konspirasi di Sebalik Filem THOR: LOVE AND THUNDER!

Maka dengan itu, Thor: Love and Thunder secara rasmi akan menjadi filem pertama dalam sejarah Semesta Sinematik Marvel (MCU) yang tidak akan ditayangkan untuk mana-mana pawagam di Malaysia.

Mungkin ramai ada bertanggapan dan teori konspirasi tersendiri. Di antara yang paling popular adalah:

  1. Unsur-unsur LGBTQ yang semakin lama semakin berani dan jelas keras dipersembahkan Hollywood.
  2. Dendam kesumat dan krisis berterusan antara Disney dan Lembaga Penapisan Filem  (LPF) sejak sebelum isu Lightyear dan Beauty and Beast lagi.
  3. Watak Gorr The God Butcher yang sangat sensitif lagi berisiko besar kerana ada dialog-dialog merencam pemahaman umum umat Islam.
  4. Babak bogel Thor yang di-pixelated dalam treler filem rasmi dan tidak ditapis dalam filem sebenar.
  5. Tidak ada kena mengena langsung dengan ancaman momentum atau prestasi pasaran luar biasa filem Mat Kilau kala ini.

.. dan banyaklah lagi teori-teori netizen lain.

Oleh itu hendak dipendekkan cerita, terimalah hakikat ini dan move on dengan kehidupan anda semua seperti biasa.

Jangan pula ditanya adakah ia akan keluar kelak menerusi saluran strim Disney+ Hotstar atau tidak. Saya bukan konspirasi teoris. Saya bukan pekerja Disney+ Hotstar. Saya bukan vlogger atau TikToker atau YouTuber murahan yang suka memandai-mandai. Apatah lagi saya bukan Abang Perisik Upahan anda nak kena buat semua kerja itu.

Ok?

Categories
Filem Komik Terkini

Dulu dikenali ROCKY dan RAMBO.. Sekarang Kita Ada SAMARITAN!

Ke tepi Rambo. Ke tepi Rocky.

Memperkenalkan Samaritan!

Poster filem superhero yang diterbitkan oleh Amazon Prime Video lakonan superstar Slyvester Stallone kini didedahkan secara rasmi. Ia bukan kali pertama beliau muncul dalam filem superhero seumpamanya kerana pernah beraksi dalam Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Starhawk, 2017) dan The Suicide Squad (King Shark, 2021).

Tarikh tayangan rasmi Samaritan dijadualkan pada 26 Ogos, 2022.