Categories
Blog

Kenapa JUSTICE LEAGUE Versi Zack Snyder?

Rupa-rupanya ada lagi di kalangan kawan-kawan aku yang masih lagi tidak tahu dan tidak faham mengapa perlu dikeluarkan filem Justice League versi Zack Snyder.

Dan sudah tentunya jelas di sini kawan-kawan yanf aku maksudkan ini adalah yang bukan dikalangan kolektor atau fanatik komik sehingga obsesinya habis dibedah siang malam. Ini adalah kawan-kawan yang menonton filem sekadar untuk santai berseronok menghiburkan hati malah tidak peduli pun jika ada yang kata filem itu tidak best dan wajar ‘disampahkan’.

Oleh yang demikin, izinkan aku merungkaikan secara ringkas untuk kawan-kawan aku itu dengan 10 sebab yang di bawah:

1. Pengarah asal Zack Snyder sebelum dipecat dan digantikan dengan Joss Whedon (pengarah Avengers dan Avengers: Age of Ultron) mempunyai visi yang amat berbeza berbanding versi terdahulu sepertimana pernah kita tonton di layar perak.

2. Zack Snyder merupakan pengarah yang direkomen sendiri oleh Christopher Nolan selepas kejayaan luarbiasa trilogi The Dark Knight (2005-2012) setelah melepaskan tawaran DC Comics/Warner Bros. untuk merekayasa Semesta Sinematik DC persis Semesta Sinematik Marvel (MCU) satu ketika dulu bermula dengan Man of Steel

3. Dengar cerita Zack Snyder sudah pun mempunyai 7 plot filem bermula dengan Man of Steel dengan dua filem epik Justice League termasuk sebuah filem Green Lantern Corps.

4. Selepas filem Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice dan kemudiaanya Justice League, pihak penerbitan studio sudah mula berasa tawar hati untuk meneruskan legasi Zack Snyder dan seolah-olah mahu mengikut resipi kejayaan MCU yang direncanakan oleh Disney dan Marvel Studios.

5. Dengan secara mengejut dan senyap-senyap, Zack Snyder disingkirkan begitu sahaja di kala filem Justice League sudah puh siap. Joss Whedon adalah pengarah yang dibawa masuk untuk melancarkan filem tersebut dengan acuan dan formula lain.

6. Filem Justice League hadir dengan reaksi kurang memberangsangkan daripada pengkritik dan peminat serta intipati cerita yang agak canggung.

7. Semesta Sinematik DC (DCEU) selepast itu terencat sedikit walaupun Wonder Woman berjaya meraih kejayaan blockbuster besar.

8. Sekumpulan besar peminat setia DC telah melancarkan kempen untuk merayu, memujuk dan memanggil kembali Zack Snyder sekaligus ikhtiar untk menayangkan versi Justice League asal arahan pengarah 300 dan Watchmen itu.

9. Akhirnya selepas hampir 4 tahun, filem Justice League arahan asal dan asli Zack Snyder diumumkan akan ditayangkan menerusi HBO Max dan pawagam terpilih di Amerika Syarikat.

10. Kejayaan ini membuktikan bahawa selagi ada harapan untuk mengembalikan maruah yang tercalar dan dicalar oleh mereka yang bukan ahlinya, selagi itu kita tidak boleh putus asa dan berpegang pada prinsip kita sebagai peminat yang sejati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.